Bejegyzés

“Az elegáns furmint nem oximoron: Barta Öreg Király Furmint 2018”

Alföldi Merlot számára megrázó élménynek bizonyult 2018-as furmintunk: “Hűvös elegancia, nyugalom, kifinomultság és kisimultság jellemzi. Az illat viszonylag intenzív, virágos, őszibarackos, körtés, citromfüves. Kóstolva telt és finom, de ami engem igazán megragadott az a természetessége: erőlködésmentes, eszköztelen, nincsenek illesztési rések, nem lehet kitapogatni a konstrukció elemeit. Üde és gyengéd. Mint élmény magátólértetődően szép. Mint tokaji furmint, mint értékelési feladat egy rejtély.”

A teljes cikk itt olvasható. Érdemes.

 

Furmint 2018: rozmaringos narancsos-mézes kacsa

Rozmaringos, fokhagymás, olívaolajos masszázst kapott a kacsa, mielőtt a sütőbe került. Kb. 20 percre 200 fokra előmelegített sütőbe tettem, ezután pedig kb. 3 órát a 160 fokos sütőben pihent. Közben elkészítettem a balzsamecetes, barnacukros, mézes, narancsos szirupot, amivel meglocsoltam és még 20 percre a sütőbe tettem, hogy a bőre még ízletesebb legyen.

A 2018-as Öreg Király Dűlő Furmint a magasabb maradék cukor miatt a narancsos-mézes kacsa tökéletes kiegészítője. Mivel a kacsa melle husa alapvetően édeskés, ráadásul a narancs és méz kombináció tovább érősítette ezt az édesség érzetet, ezért olyan bort kerestünk hozzá , ami már szinte félszáraz, így esett választásunk a 2018-as furmintra.

 

Bejelentkezés borkóstolóra