Tag Archive for: Aszú 2016

Először február elejétől és a tervek szerint az évben két alkalommal is lehetőség nyílik egyedi előjegyzésre a Barta Pince 2016. évi Öreg Király Dűlő Aszújára, mely limitált, mindössze 768 palacknyi mennyiségben készült.

Az előjegyzés a vásárlás egy olyan exkluzív módja, amely arra kínál alkalmat, hogy elővételben, egyedi feltételekkel vásárolhassuk meg az Öreg Király Dűlő kivételes, 6 puttonyos aszúborát, mely rendkívül korlátozott számban érhető el a piacon.

Öreg Király Dűlő Tokaji aszú ・Decanter World Wine Awards Platina díj 2020

Az aszúbor nem véletlenül legendás. A világ egyik legjobb adottságokkal rendelkező nemes édes boraként tartják számon, előállításuk különleges folyamatot igényel.  

2 KG SZŐLŐ MINDEN PALACKBAN
A nemesrothadás nyomán 1 tonna egészséges szőlő töpped le mintegy 200 kg aszúszemmé, melyet – egy hatputtonyos aszúnál 1:1,25 arányt figyelembe véve – nagyjából 250 liter, körülbelül 400 kg egészséges szőlőből nyert alapmustba áztatunk be. A végeredmény így mindössze 300 liter aszúbor, ami azt jelenti, hogy minden egyes 0,375 literes palacknyi mennyiséghez közel 2 kg egészséges szőlőt dolgozunk fel!

Az aszúbor első ismert írásos említése 1570-ből származik, a késő XVI. századra már jelentős mennyiségben készült a borvidéken, majd vált fokozatosan az európai uralkodók, így XIV. Lajos francia király kedvelt italává is, aki a legenda szerint elsőként illette a „királyok bora, borok királya” címmel.

Az aszú készítéséhez kiváló adottságú szőlőterület szükséges, amit a Barta pince elsőosztályú Öreg Király Dűlő gazdagon ásványos talaja biztosít, továbbá a terület fekvése és a térségre jellemző egyedülálló klímaviszonya teszi lehetővé a természetes aszúsodás feltételeit.

Aranytartalék a pincéből
Egy tökéletesen induló szőlészeti év volt 2016, melynek vége hűvös-esősre fordult, az érés lelassult és az a magas induló savak fokozottan koncentrálódtak be a korán kezdődő aszúsodás során. Ennek köszönhetően a Barta Pince egy komplex, strukturált, nagyon hosszan érlelhető bort tudott készíteni rendkívül kis, mindösszesen 768 palacknyi mennyiségben.

Az Öreg Király Dűlő 6 puttonyos 2016-os aszú üzenetét annak készítője, Ujvári Vivien borász az időtállóságban fogalmazta meg, amely évtizedek múlva is ugyanúgy érthető lesz, miközben a jelenben a végletekről, a határok feszegetéséről szól ez az elegáns, végtelen hosszú kortyú borkülönlegesség.

Előjegyzés időpontja

Első előjegyzési periódus                2021. február 01 – 2021. március 31.
Második előjegyzési periódus:        2021. szeptember 01 – 2021. október 31.

Kiszállítás

  1. november 01. A megrendelt borokat ezen időpont után, előzetes egyeztetés alapján szállítjuk ki ingyenesen.

Ár

Az első előjegyzés ideje alatt: 35 000 Ft/palack.
A második előjegyzés ideje alatt: 40 000 Ft/palack
Az előjegyzési időn kívül: 50 000 Ft/palck

Az előjegyzés a visszaigazoló e-mail beérkezésével válik érvényessé.